Kattbajs problem

Läste denna artikel i aftonbladet idag

 En man i Sibbhult bombarderade grannarna med kattbajs. Nu döms han av hovrätten i Malmö för ofredande. I tingsrätten friades mannen, men hovrätten anser att det var ett hänsynslöst beteende, skriver Norra Skåne. Han döms till dagsböter och ett skadestånd på 5 000 kronor.

Mannen kastade bajset för att han inte ville ha grannens katt inne på sin tomt. Han tyckte att han kunde kasta tillbaka det som katten lämnade efter sig. Bajset ska ha träffat även cyklar och bilar, skriver tidningen. Hovrätten tycker att ofredandet var särskilt allvarligt eftersom det pågått under lång tid, totalt fem månader, och att grannarna utsatts för kränkningar i sitt eget hem.

Jag har egna katter som går över till grannarna. Tyvärr är katter såna. Jag har pratat med mina grannar och sagt åt dom att INTE börja kela med katterna och att kasta vatten på dom om de upplever dem som störande. Nu har jag väldigt bra grannar, dom mitt emot har en egen katt och har aldrig sagt något om vår Ozzy när han går över, Gudrun går inte ens ut på vintern. Grannen baki huset älskar katter och tycker det är så trevligt när den kommer över till honom. Sen Stefan är väl inte så förtjust i dom, de brukar bajsa i hans blomlådor (som han aldrig har blommor i) men jag har sagt att kör iväg dom, skräm dom. Och nu sen han tog Meja av oss så far dom inte dit på dagarna. Meja jagar iväg dom direkt

Miljödomstolen har fastslagit att:

Då en katt passerar tomten skall anses som en ringa störning och är inte en olägenhet för människors hälsa enligt miljöbalken. Det är fastighetsägarens uppgift att freda sig från att en katt tränger sig in i hus, ligger på sittdynorna i trädgården, gör spår på trädgårdsbord vid fuktig väderlek, orsakar avföring i trädgårdsland och rabatter mm. Han får själv överväga vilket skydd som kan finnas för att freda tomten från passerande katter."..

Detta har jag även fått påpeka till en föredetta granne då han försökte köra över min katt när den satt på trottoaren utanför hans hus.

Fakta. Enligt Statens jordbruksverks författningssamling SJVFS 2008:5, 7 får katter inte hållas bundna. Däremot får man gå ut med katten i koppel, men man måste inte. Det vill säga det är inte straffbart att låta sin katt ströva ute i frihet.

Nu håller man på att diskutera en ändring av lagen men det har inte kommit någon än så länge vad jag vet.

Jag kan förstå att folk som inte äger katt och inte vill ha dem på sin gård blir irriterade men man kan inte hålla katter på samma sätt som man håller hundar. Katter är ett "friare" djur och inte nog dum för att låta sig tränas som en hund :)

Har men problem av löst springande katter kan man ju försöka prata med ägaren. Inte för att man som kattägare kan göra så mycket men man kan:

Sätta en pingla på katten- Då hör andra att den kommer och kan vara mer beredd på att schasa iväg den, plus att det är svårare för katten att ta tex fåglar.... å andra sidan får den svårare att ta möss och råttor med, sånt som vi vill bli av med.
Fastighetsägaren kan- Hälla eukalyptus runt de ställen de inte vill ha katten. Katter HATAR eukalyptus.
Fastighetsägaren kan- Oxå hälla ättika, det brukar hålla katterna borta ett tag. Men de måste ju även då själva stå ut med lukten.
Kattavskräckare- Finns i många varianter att köpa, såna som avger ett högfrekvent ljud, det finns såna som sprutar vatten på katterna osv.

Känner ni någon som har problem med katter så finns det olika varianter med information om hur de funkar att köpa på denna sida
http://www.miljocenter.com/produkter/silverl_skade.php


Julas variant
http://www.jula.se/e-Sales/esa/default.jsp?%40where.ItemID%40EQ=478301&mainpage=ItemDetails.jsp

Så som det ser ut nu är det bara att gilla läget eller försöka sammarbeta med problemet tills att lagen ändras.

CU

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0